sobota 5. ledna 2013

Girlschool 1978 - 2008

Píše se rok 1981 a já se účastním lyžařského výcviku v rámci 1.ročníku střední školy. Jeden z mých spolužáků pouští v přenosném kazetovém magnetofonu, cestou vlakem, kazetu s velice zajímavou a říznou muzikou, která mne ihned zaujala. Jde o album Demolition skupiny Girlschool.

GIRLSCHOOL....jde o nejdéle fungující skupinu v jejímž obsazení byly vždy jen a jen ženy. Skupina patří do tzv. nové vlny britského heavy metalu (NWOBHM).
Historie skupiny začala v roce 1975, kdy dvě rodačky z jižního Londýna Enid Williams (baskytara, zpěv) a Kim McAuliffe (rytmická kytara, zpěv) zformovaly pouze dívčí kapelu Painted Lady zaměřenou na coververze jiných skupin. Po vystupování po hospodách v několika proměnných sestavách (např. (Deirdre Cartright, Kathy Valentine, později členky The Go Go's) se k nim v dubnu 1978 přidaly Kelly Johnson a Denise Dufort. Čtveřice si vzápětí změnila název na Girlschool a vyjela na turné po Francii, Irsku a Velké Británii.V prosinci 1978 vyšel kapele Girlschool první singl Take It All Away. V létě 1980 čtveřice debutovala s albem Demolition, kterému razily cestu singly Emergency a Race With the Devil. Debutové album Girlschool více než jasně ukazuje, že se dámy s ničím nebudou párat. Demolition obstálo ve zkoušce časem jako žádná jiná deska a mnoho tracků z něj se dodnes drží na setlistech kapely jako nepostradatelné koncertní pecky. První singl Take It All Away s béčkovou stranou It Could Be Better vyšel už v roce 1979, druhý singl Race With The Devil se dostal na 49.místo britské hitparády. Album produkoval Vic Maile, manažer Motorhead. V roce 1981 se Girlschool spřáhly s Motörhead a pod názvem Headgirl natočily klasický singl Please Don't Touch (St. Valentines Massacre).


  1. Demolition Boys
  2. Not for Sale
  3. Race With the Devil
  4. Take It All Away
  5. Nothing to Lose
  6. Breakdown
  7. Midnight Ride
  8. Emergency
  9. Baby Doll
  10. Deadline


V roce 1981 Girlschool vyšlo druhé album Hit and Run, které se v Kanadě dočkalo pozlacení. Na šňůře po Velké Británii dívky předskakovaly kapele Black Sabbath a Rush. Druhé album překonalo svého předchůdce a řadí se k naprostým klasikám kapely. Písničky jsou ještě rychlejší a energičtější než na debutu a Denise Dufort poprvé použila v budoucnosti hojně využívaný dvojkopák. Toto album je dílem z girlschoolovských "heydays" a jeden z vrcholů jejich tvorby. Singly C'Mon Let's Go (dodnes otevírák koncertů) a Hit And Run bodovaly v britské hitparádě (42. a 32. místo).



  1. C'mon Let's Go
  2. The Hunter
  3. (I'm Your) Victim
  4. Kick It Down
  5. Following the Crowd
  6. Tush
  7. Hit And Run
  8. Watch Your Step
  9. Back to Start
  10. Yeah Right
  11. Future Flash
Girlschool natočily v roce 1982 třetí album Screaming Blue Murder a zahřívaly publikum na štacích po USA kapelám Iron Maiden, Deep Purple, Scorpions a Blue Öyster Cult. Screaming Blue Murder znamenalo první změnu v sestavě - po turné v Japonsku Girlschool opustila zakládající členka, baskytaristka Enid Williams a nahradila ji (na doporučení Lemmyho Kilmistra) Gil Weston z The Killjoys. Nové album to ovlivnilo v tom, že víc prostoru u mikrofonu získala Kim McAuliffe, což je jen dobře, ale jinak SBM bylo relativním zklamáním pro zástupy fanoušků - kromě dvou nových diamantů do pokladnice hitů kapely. Co naplat, Hit And Run nasadilo laťku hodně vysoko.
  1. Screaming Blue Murder
  2. Live with Me
  3. Take It from Me
  4. Wildlife
  5. It Turns Your Head Around
  6. Don't Call It Love
  7. Hellrazor
  8. When Your Blood Runs Cold
  9. You Got Me
  10. Flesh & Blood
Oproti takovému Hit And Run bylo další album skupiny Girlschool, jež vyšlo v roce 1983 pod názvem Play Dirty, relativní změnou a nakročením ke komerčnějšímu stylu kapely. Na druhou stranu to Girlschool pomohlo. Play Dirty bylo produkováno tandemem z kapely Slade - Noddym Holderem/ Jimem Lea a pánové dokázali z dam vyždímat jak slušný zvuk, tak výborné písničky. Toto album slavilo menší úspěch i za velkou louží.
  1. Going Under
  2. High N Dry
  3. Play Dirty
  4. 20th Century Boy
  5. Breaking All the Rules
  6. Burning in the Heat
  7. Surrender
  8. Rock Me Shock Me
  9. Running for Cover
  10. Breakout (Knob in the Media)
Další deskou bylo v roce 1985 album Running Wild. Jde o první a poslední desku v kvintetu, první a poslední deska Jackie Bodimead u mikrofonu. Zároveň také první album se sólovou kytaristkou Cris Bonacci, která nahradila Kelly Johnson, jež se rozhodla opustit Girlschool a žít v L.A. Je škoda, že Crisin debut bylo zrovna toto album - Running Wild bylo propadákem, dokonce ani nevyšlo v Británii, pouze v USA. Se starými Girlschool to nemá vůbec nic společného, moc produkčních kudrlinek, moc kláves,prostě měkké, pomalé a slabé album. Kim si zazpívala pouze ve dvou písních, z toho jediná, která stojí za poslech je cover od KISS a sice Do You Love Me. Je nutno ale říct, že titulní skladba není špatná.
  1. Let me go
  2. Running Wild
  3. Do You Love Me?
  4. Something For Nothing
  5. Are You Ready
  6. Nowhere To Run
  7. I Want You Back
  8. Nasty Nasty
  9. Love is a Lie
  10. Can't You See
Girlschool si uvědomily, že pětice byla omyl, daly sbohem Jackie Bodimead a k mikrofonu si neohroženě stoupla Kim McAuliffe, definitivně přebírajíce roli frontmanky. Nightmare at Maple Cross bylo takové oklepání se z Running Wild. Album jako celek není nejlepší, ale pár písniček se povedlo. Jen - jak potvrdila Cris Bonacci - je ostuda, že Nightmare.. je tak zvláštně zmixované.
  1. All Day All Night
  2. Play With Fire
  3. Danger Sign
  4. Never Too Late
  5. Tiger Feet
  6. Back For More
  7. Let's Go Crazy
  8. You Got Me (Under Your Spell)
  9. Let's Break Out
  10. Turn It Up

Roku 1987 odešla ze skupiny Gil Weston a při nahrávání alba Take a Bite ji nahradila baskytaristka Tracey Lamb (Rock Goddess). Album Take a Bite, byl velice milý počin kapely, je to typické album osumdesátých let, pyšnící se hlavně komerčně úspěšnou předělávkou "Fox On The Run" od Sweet. Kim, Cris, Denise a Enid se později spojily s punkovou zpěvačkou Toyah Willcox a pod jménem She Devils vystupovaly na festivalu Women in Music festival v prosinci 1990. Rok nato nahradila Lydie Gallais Denise u bicích a pod novým názvem Strange Girls vznikly tři demo tracky. Vystupovaly ve Velké Británii a na německých festivalech jako předskokanky Beach Boys.

  1. Action
  2. Fox On The Run
  3. Girls On Top
  4. Tear It Up
  5. Love At First Bite
  6. Head Over Heels
  7. Up All Night
  8. This Time
  9. Don't Walk Away
  10. Too Hot To Handle


Nikdo nám asi nikdy nevysvětlí, proč byl nástupce Take a Bite vydán až za čtyři roky, ale pravděpodobně to bylo zapříčiněno množstvím vedlejších projektů členek kapely (ať už to byly kapely Strange Girls nebo She Devils) a také krátkým odchodem Tracey Lamb. Na albu Girlschool třímá basu kráska Jackie Carrera, jež vydržela v sestavě právě jen tuto desku a potom jakoby zmizela z povrchu zemského. Je škoda, že o ní nic nevíme, basistka byla výborná. Girlschool je dobré album a vyzdvihla některé kytarové experimenty Cris Bonacci.Z následného turné vznikla v dubnu 1995 nahrávka Girlschool Live. Pak se kapela na nějakou dobu ztratila z pódií i studií.
  1. My Ambition
  2. One More
  3. Can't Say No
  4. Wild At Heart
  5. Can't Do That
  6. We Came
  7. Can't Keep A Good Girl Down
  8. Sitting Pretty
  9. On My Way
  10. Take Me I'm Yours

21st Anniversary je úžasné album z období, kdy se v Girlschool měnily stráže. Naprostou většinu alba nahrála sestava s navrátivší se Tracey a hlavně Kelly Johnson, které v roce 1993 došlo, že losangeleské pláže taky nejsou všechno a vrátila se domů do Londýna a posléze i do domovské kapely. Bohužel ke konci nahrávání alba 21st Anniversary byla Kelly diagnostikována s rakovinou páteře a rozhodla se odejít a předat žezlo Jackie Chambers. Kelly si z Jackie vychovala svou plnohodnotnou nástupkyni, naučila ji všechna svá sóla a teprve potom definitivně kapelu opustila. Tracey Lamb dala zase přednost mateřským povinnostem a do kapely se tak po osmnácti letech vrátila první uprchlice, zakládající členka Enid Williams. Sestava s Enid a Jackie dokončila album a přidala dvě nové písničky Coming Your Way a Innocent. Výsledek opravdu stojí za to a album 21st Anniversary je skvělý materiál z nové éry kapely. 


  1. Coming Your Way
  2. Mad Mad Sister
  3. A Love Too Far
  4. Stay Wild
  5. Knife
  6. London
  7. I Told You So
  8. Have A Nice Day
  9. Born To Be
  10. Hooked
  11. Little Green Men
  12. Innocent
  13. Everybody Does It

Do roku 2008 kapela intenzivně koncertovala všude po světě, také jako předkapela Alice Coopera ve Španělsku nebo Motorhead v Británii v roce 2005. Dne 15.07.2007 Kelly Johnson prohrála svůj šestiletý boj s rakovinou. Rok 2008 je pro kapelu velice významný. Girlschool slaví 30.výročí vzniku a k této události vyjely na The 30th Anniversary Tour. A co je hlavní - vydaly nové album Legacy, které je jednak věnované památce zesnulé Kelly, jednak oslavuje již zmíněné 30. výročí. Na albu se objevila celá řada speciálních hostů, například Lemmy, Phil Taylor a "Fast" Eddie Clark, Neil Murray, Tony Iommi a Ronnie James Dio.
  1. Everything's The Same
  2. From The Other Side
  3. I Spy (Girlschool mix)
  4. Spend Spend Spend
  5. Whole New World
  6. Just Another Day
  7. Legend
  8. Still Waters Run Deep
  9. Metropolis
  10. Mess Around
  11. Zeitgeist
  12. Don't Talk To Me
  13. I Spy (Dio/Iommi mix)
  14. London
  15. Emergency
Na závěr, jak je mým zvykem, opět nějaké to video z YouTube. Půjde o představení skupiny Girlschool, pak o hit Emergency z prvního alba skupiny a Emergency v provedení současné skupiny. Pak jsem si dovolil použít video věnované památce zesnulé Kelly Johnson.




Žádné komentáře: