sobota 9. srpna 2008

Lesiëm





Po příspěvcích věnovaných metalové hudbě se opět trošku posunu k jinému hudebnímu stylu a projevu. Rád bych uvedl hudbu, kterou produkuje a prezentuje seskupení Lesiëm. Myslím si že jde o velice zajímavou hudební formu, která zaujme, v dnešní velice uspěchané době, každého toužícího po příjemném uklidnění a relaxaci. Poslech této hudby je velice příjemný.

Na přelomu minulého století začíná hudební styl zvaný new age objevovat i hudební formy, které byly používány v dobách dávných. Jednou z nich je i tzv.gregoriánský chorál. Vzniká několik hudebních seskupení, které začínají tuto formu používat. Nejznámější je německé hudební uskupení Gregorian, které založil Frank Peterson, inspirovaný moderními, hlavně rockovými a popovými, písněmi. Originalita této skupiny spočívá ve skloubení oblíbených melodií a námětů s náboženkým chorálem v podání gregoriánských mnichů.
Dalším uskupením, kterému bych se rád věnoval je projekt Lesiëm. Jde o projekt německých producentů Svena Meisela a Alexe Wendeho. Tento hudební projekt kombinuje základy rocku, popu, electronické hudby, new age, enigmatické a ambientní hudby. Lesiëm vydávají v roce 2000 své debutové album s názvem Mystic, Spirit, Voices.Toto album vydané v roce 2002 v USA se dostalo až na 7 příčku U.S. Billboard charts. Druhé album Chapter 2 bylo v Evropě vydáno v roce 2001 a v USA v roce 2003 pod názvem Illumination.První dvě alba byly brány jako předvoj pop-artové opery Times, kterou seskupení nahrávalo v letech 2002.V roce 2003 ji představilo Evropě a v roce 2004 vydalo v USA pod názvem Auracle.





  1. Lesiem
  2. Occultum
  3. Fundamentum
  4. Vivere
  5. Open Your Eyes
  6. Indalo
  7. Liberta
  8. Miracle Eyes
  9. Una Terra
  10. Mater Gloria
  11. Veni Creator Spiritus
  12. Lacrimosa
  13. Floreat
  14. In Taberna Mori
  15. Ave Fortuna
  16. Liberta (Choir version)



  1. Prudentia
  2. Humilitas
  3. Justintia
  4. Fides
  5. Spes
  6. Temperantia
  7. Caritas
  8. Patientia
  9. Times
  10. Vanitas
  11. Invidia
  12. Fortitudo
  13. Bonitas
  14. Fides